Про кислотно-лужний баланс організму та поради по харчуванню.

У будь-якому організмі є кислоти і є лужні речовини. Ці сполуки беруть участь у метаболічних процесах. Якщо в організмі висока кислотність то за дослідженнями біохіміків в ньому  може виникнути багато проблем зі здоров’ям. Закислення організму негативно впливає на функціювання життєво важливих систем, падає імунітет і людина стає більш сприйнятливою до хвороб. Підвищений вміст лугу теж призводить до порушення роботи систем організму, тому треба мати певний кислотно-лужний баланс у власному організмі.

Кислотно-лужним балансом організму називається співвідношення кислоти і луги, так званий показник pH – організму. Значення його залежить від пропорції між позитивно і негативно зарядженими іонами. Одні формують кисле середовище, інші – лужне. Кислотно-лужний баланс організму – це рівновага між кислотою і лугом які знаходяться в людському організмі (коротко називають рН). При правильному співвідношенні він постійно підтримується на стабільному рівні і має дуже вузький діапазон: 7,26–7,45. І навіть невелика зміна рівня рН призводить до серйозних хвороб.

Чому підвищується кислотність в організмі?

Коли в організмі підвищується концентрація позитивно заряджених іонів, відбувається його «закислення», або кислотний зрушення. Це може відбуватися із-за нестачі води, вживання кислих продуктів або неправильного харчування.

Як організм діє при кислотному зрушення балансу?

При «закисленні» організм починає цьому протистояти. Для зниження концентрації кислоти він починає затримувати воду. А це негативно позначається на обміні речовин. В результаті організм швидко зношується, а шкіра стає сухою. Кисень переноситься до тканин і органів у недостатній кількості. Мінерали погано засвоюються організмом. Він витрачає занадто багато енергії на нейтралізацію надлишків кислот, в результаті порушуються біохімічні реакції.

У чому небезпека при кислотному зрушення балансу?

Це може привести до важких хвороб. Знижується гемоглобін, виникає остеопороз. У людини з’являються втома, безсоння, дратівливість. Може порушитися розумова діяльність. Кістки стають крихкими з-за нестачі кальцію. Він забирається організмом для нейтралізації залишків кислоти. Зростає ризик серцево-судинних захворювань, знижується імунітет. У людини можуть виникнути проблеми із зором (далекозорість, катаракта), онкологія і ряд інших захворювань.

Ацидоз

Ацидоз – це стан високої кислотності. Якщо діагноз вчасно не виявлений, то шкоду, що наноситься організму місяцями і роками, майже непомітний. Але в підсумку ацидоз призводить до серйозних захворювань, тому кислотно-лужний баланс людини необхідно підтримувати в рівновазі. До чого може призвести ацидоз: захворювань серцево-судинної системи; спазмів судин; зменшення кисню в крові; серцевої недостатності; діабету; захворювань сечового міхура і нирок; утворення каменів; проблем з травленням; ослаблення гладких м’язів кишечника; зниження імунітету; онтогенезу; крихкості кісток; появі суглобових і м’язових болів; проблем із зором. Більшість фахівців вважають, що підвищена кислотність в організмі пов’язана з надмірним вживанням деяких продуктів. Наприклад, молочних і м’яса. І від нестачі зелені, овочів і фруктів.

Як визначити кислотно-лужний баланс організму (рН)?

Для визначення кислотно-лужного балансу можна використовувати тестові смужки для сечі або слини. Лікарі визначають рН за допомогою аналізу крові. Тести рН сечі показують засвоєння організмом мінералів (магнію, кальцію, натрію і калію). Вони називаються «кислотними демпферами» і регулюють кислотність. Якщо остання підвищена, то організм починає використовувати такі мінерали для її нейтралізації. Таким чином регулюється рівень кислоти. Тести рН слини показують активність ферментів шлунку і печінки. Якщо кислотність підвищена не тільки сечі, але і в слині, то вона називається подвійною. Результати тестів рН крові дуже важливі. Кислотно-лужний баланс організму повинен бути в межах значень 7,36–7,42. Навіть невеликий зсув часто призводить до тяжких патологій.

Як підтримується кислотно-лужний баланс організму?

Накопичувати необхідні поживні речовини та мінерали, а потім правильно їх засвоювати, організм може тільки при кислотно-лужному балансі. Засвоєння корисних речовин відбувається при різному значенні рН (наприклад, йод при 6,3–6,6, а залізо – від 6,0 до 7,0). Для розщеплення їжі організм використовує соляну кислоту. Для процесу життєдіяльності всіх органів необхідні кислота і луг (останньої утворюється в 20 разів менше). Тому для досягнення балансу між ними зайва кислота повинна нейтралізуватися і виводитися постійно. Для підтримання рівноваги організм використовує буферну, респіраторну і видільну системи.

Симптоми порушеного кислотно-лужного балансу в організмі

Можна і без тестових смужок визначити, порушений кислотно-лужний баланс. Симптоми при цьому можуть бути різні: Загальний стан: недолік енергії, постійна втома і слабкість, низький імунітет. Часто виникає озноб. Всередині організму відчувається холод, а температура тіла знижена. З’являються часті головні болі, блідне шкіра обличчя, запалюються очі. Починається кисла відрижка, гастрит. В животі виникають болі і спазми. У шлунку утворюються виразки. Якщо порушений кислотно-лужний баланс організму, запах з рота йде несвіжий. Підвищене потовиділення, екземи, роздратування і прищі, суха шкіра. В ногах з’являються спазми і судоми, ревматичні болі. Низький тиск, анемія, тахікардія. Нервозність, дратівливість, депресія. Запалення сечостатевої системи та анальні тріщини. Часті застуди, нежить, бронхіт. Нігті тонкі, ламкі, розшаровані. На них є борозенки і білі плями. Збільшення щитовидної залози. Корені зубів оголюються, ясна стають дуже чутливими.

Шляхи вирішення проблеми. Як відновити кислотно-лужний баланс організму?

Для цього в першу чергу необхідно виводити зайві шлаки. Взяти за правило робити щоденну зарядку. Після вправ краще всього приймати контрастний душ. Або замінити його будь-якими водними процедурами. Кілька разів на день давати шкірі дихати свіжим повітрям, і як можна більше. Не переїдати. Виключити алкоголь і тютюн. Особливу увагу звернути на правильне харчування. Кожен день пити до трьох літрів чистої холодної води. Можна вживати настій з малини, шипшини та чорної смородини.

Які продукти необхідно вживати? Як відновити кислотно-лужний баланс?

Продукти можуть бути як кислими, так і солодкими. Наприклад, апельсини і помідори підсилюють лужний фактор, а лимон та яблучний оцет взагалі рекомендують вживати з водою зранку для залуження організма. Будь-які цитрусові, незважаючи на їх кислу природу, не є окислювачами. Для підтримки нормального рН організму фахівці рекомендують включити в раціон харчування (бажано щоденний або хоча б три-чотири рази в тиждень) фрукти і овочі, які містять багато калію. Відмінно підвищують луг і різноманітні овочеві салати. Особливо якщо в них додавати авокадо і заправляти тільки оливковою олією. Треба пам’ятати, що при термічній обробці овочі втрачають багато поживних речовин. При смаженні і гасінні вони змінюють свою лужну середу на підкислюючу. Тому овочі краще їсти в сирому вигляді. Те ж саме стосується і фруктів з ягодами. Із зернових культур дуже корисні дикий рис, просо і амарант. М’ясо і пастеризоване молоко можна замінити іншими продуктами, серед яких горіхи, насіння, козяче молоко та сир. З фруктів і ягід для відновлення кислотно-лужного балансу ідеально підходять манго, кавуни, папайя, чорниця і яблука. Непогано щодня є трохи родзинок. Замість штучних підсолоджувачів можна використовувати натуральні мед і стевію. Дуже корисні зелений чай і відвари різних трав. Останні удосталь продаються в аптеках і практично не мають ніяких протипоказань до застосування. Можна придбати і щодня заварювати, тим більше коштують вони не так вже і дорого.

Продукти, які повинні бути присутніми в щотижневому раціоні обов’язково:

Коренеплоди: редиска, морква, хрін, буряк, бруква і ріпа. Всі види капусти. Із зелені в основному шпинат. Потім – бадилля буряка, ріпи і мангольд. Часник. Червоний стручковий перець. Лимони. Які продукти порушують рН-баланс організму?

Часто кислотно-лужний баланс порушується у любителів фаст-фуду. А також шанувальників газованих напоїв (лимонадів, “Кока-коли”, “Фанти” та інших). В них міститься дуже велика кількість лимонної кислоти. А вона потрапляти в організм у таких кількостях не має. Це тільки посилює його “закислення”. До того ж всі газовані напої виводять з організму вкрай йому необхідний кальцій. У любителів газованих напоїв спочатку знижується імунітет, потім відбувається збій в роботі шлунково-кишкового тракту. Далі фіксуються негативні зміни на клітинному рівні. До того ж в газовані напої додаються підсилювачі спраги і стимулятори смаку. В результаті спрагу така вода не вгамує, а з-за високої кислотності з організму виводиться рідини більше, ніж він отримує. М’ясо, зернові культури, цукор, штучні підсолоджувачі, рафіновані та молочні продукти створюють «закислення» в організмі. Тому вживати їх потрібно лише в невеликих кількостях. Біла мука і всі продукти з неї часто викликають ацидоз. Тому найкраще, якомога менше включати в раціон макаронні та хлібні вироби. «Закисляющими» організм вважаються сливи, журавлина, ожина.

Що потрібно знати для правильного харчування?

В людському організмі кислоти виробляється в набагато більшому обсязі, ніж луги. Тому в раціон необхідно включати більше продуктів, які містять останню у високих кількостях. Організм, у свою чергу, намагається весь час нейтралізувати або вивести надлишки кислоти. Таким чином, можна самостійно підтримувати кислотно-лужний баланс організму. Продукти, які містять велику кількість кислоти, не шкідливі. Але обов’язково в раціон харчування потрібно додавати більше, що містять луг, для підтримки нормального рН-балансу. Краще всього раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день. Продукти, що підвищують кислотність в організмі, містять дуже багато білка. В основному це: всі бобові; риба; молочні та м’ясні продукти; спаржа; брюссельська капуста; артишоки; алкогольні напої; кава. Продукти, що підвищують лужний рівень: горіхи; листовий салат; будь-яка зелень; трав’яні відвари і чай; жовтки яєць; картопля.

Як організм реагує на «закісляючі» продукти?

В першу чергу на «закісляючі» організм продукти реагують нирки. Вони намагаються видозмінити метаболізм, щоб позбутися від підвищеної кислотності. Організм починає забирати з кісток магній і кальцій для ощелачіванія. М’язи намагаються як можна більше виробити аміаку. Він є дуже сильним лужним засобом. У результаті з-за нестачі в організмі кальцію може виникнути майже 150 різних захворювань.

Яке процентне співвідношення кислоти і луги повинно бути в раціоні харчування?

Для нормального балансу рН в організмі необхідно підтримувати самостійно, стежачи за харчуванням. Для цього в раціоні повинні бути присутніми продукти, що утворюють луг (60%), і кислотоутворюючі (40%). Але якщо кислотно-лужний баланс вже порушений і потрібно його відновити, то в такому випадку процентне співвідношення має бути дещо іншим. Переважати повинні продукти, що містять луг (80%), а кислих допускається лише 20%.

Ще кілька порад від Андрія Ворона, записані Мирослвом Дочинцем у книзі «Многії літа. Благії літа»

Пий чисту воду, де тільки не повернешся, не чекаючи спраги. То перші ліки. Куди мене доля не вела, я найперше шукав криницю, джерело. Не пий солодкої і солоної (мінеральної) вод із пляшок. Перша роз’їсть печінку, друга замурує судини.

Солі цурайся. Є три найбільші білі шкоди для чоловіка: сіль, цукор і білий хліб. Ще й четверта є -горілка, якщо вона візьме гору над ним. Це не твоя їжа і не твоє питво. У земних плодах і зеленині досить солі і солоду. А мед уживай радо. Натщесерце з водою. І побачиш, що голова твоя буде світлою, а тіло легким.

Найпоживніші овочі ті, що запалені сонцем

Отже, сіль не вживати. Але добре тримати її там, де живеш і спиш. Усе життя під моїм ліжком, де узголів’я, лежить торбинка солі. Добре дихається і гарні сни. Цього навчив мене німецький доктор у таборі.

Щодень на твоєму столі місце овочам. Найпоживніші ті, що найбільше запалені, напоєні сонцем. Перший — буряк, немає на землі ліпшої їжі. Затим — квасоля, гарбуз, ягоди, морква, томати, перець, шпинат, салат, яблука, виноград, сливи…

М’ясо, якщо кортить, їсти можеш. Але рідко. Не лакомся на свинину, не одного вона дочасу понесла на той світ. А тоненька скибка сала піде на хосен. Але не копти його. Нащо смолу споживати…

Погана їжа — ковбаса, смажена картопля, печиво, солодощі, консерви, маринади. Моя їжа — це крупи, квасоля, зеленина. Суди за звірами. Хижак наївся м’яса — ледве суне, лінивий. А кінь з вівса день воза тягне. Сарничка з трави аж літає.

Якщо на столі риба — ти пан. Риба очищає і молодить, як і вода, звідки вона прийшла. Знак риби носив Ісус. Риба, сухий житній хліб, овочі — найкраща тобі гостина.

Усе, що росте в твоєму саду, — тобі на здоров’я й поживу. Кожне зело, яке плекала твоя рука, вдвічі поживніше, ніж куплене. Я радію їм, як дітям. І вони це чують. Рослинка вгадує, що нам бракує

Кожен овоч в міру стиглості вкидай у пивниці в посуд з водою, нехай там киснуть і наброджують молодильну силу. А зрілі плоди-падалиці та ягоди суши на горищі, а потім вари з них узвари. Взимі це врятує тебе від слабості і простуди. Чоловікові після 50-ти узвар із груші-дички пити якнайчастіше.

їсти краще жменьками, але часто. Щоб менше їсти, п’ю багато води і узварів, їм грубу і сиру городину. З вечора четверга до вечора п’ятниці нічого не їм, лише п’ю воду.

Пости — найбільша благодать. Ніщо не кріпить і не молодить мене так, як постування. Кістки стають легкими, як у птиці. А серце веселе, як у хлопця. З кожним великим постом я молодшаю на кілька літ.

Але не їсти м’яса — ще не піст. Не «їсти» свого ближнього — ось перший крок до посту. Піст — це не традиція, не біблійний припис, не жертва Богу. Це вияв любові до Бога. Якщо вона більша за любов до смачних страв, питва і розваг…

Post Author: sacred