Подорож до Святих печер Києва: Лврські печери, Звіренецькі, Церковщини та Китаєво

Транспорт

мікроавтобус

Тривалість

5 годин

Ціна

300 грн

Дати

10/09/2017

Доброго всім здоров’я та успіхів. Запрошуємо всіх, хто цікавиться пізнанням себе на унікальну автобусно-пішохідну екскурсію по Святих печерах Києва – Міста, яке здавна називали українським Єрусалимом.
Подорож по Святим печерам Києва насправді є дуже цікавою. Насамперед тому що можна відчути на собі стан тотального спрямування всіх своїх думок та почуттів до Бога через повне усамітнення. Ця практика в християнстві має назву ісихазм або гесіхазм (від гр. hesychia – внутрішній спокій, відреченість) і прийшла з Афону. Мета – через усамітнення та постійну молитву досягти вічного нетваринного божественного світла, що з’явилось під час Преображення Христа і просяяло їм (афонським аскетам) у нагороду за відлюдне життя. Необхідною умовою сприйняття цього божественного світла ісихасти проголосили містичне споглядання, спокійне зосередження на одному пункті, яке б відволікало думки від всього, що навколо. Це шлях суворого аскетизму, повної зневаги до особистості, смирення перед Божою волею, слідування настановам Христа, сина Божого.  “Бог став людиною для того, щоб людина могла стати Богом”. Розуміння такого шляху усамітнення та аскези дано Ісусом і в главі 19 Євангелія від Матвія:

16 Ось один, приступивши, каже Йому: Учителю благий! Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне?

17 Він же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим? Ніхто не є Добрий, крім Бога Самого. Якщо ж хочеш увійти в життя [вічне], то виконай заповіді.

18 Говорить до Нього: Які саме? Ісус же сказав: Не вбивай, не прилюбодій; Не кради; не свідкуй неправдиво; Шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себе.

20 Говорить до Нього юнак: Це я виконав від юнацтва свого; Чого ще бракує мені?

21 Ісус сказав йому: якщо хочеш бути досконалим, піди, продай добро своє та й убогим роздай, і матимеш скарб на небесах; і приходь і йди за Мною.

22 Почувши це слово, юнак відійшов з сумом, тому що  великі маєтки він мав.

23 Ісус же сказав Своїм учням: Правду кажу вам, що багатому трудно ввійти в Царство Небесне;

24 Іще вам кажу вам: Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже.

25 Почувши це, учні ж Його це здивувалися і сказали: Хто ж тоді може спастися?

26 А Ісус позирнув і сказав їм: Неможливе це людям, та можливе все Богові.

27 Тоді Петро, ​​відповідаючи, сказав Йому: От усе ми покинули все і пішли за Тобою; що ж буде нам?

28 Ісус же сказав їм: істинно говорю вам, що ви, що за Мною, – в пакібитіе, коли сяде Син Людський на престолі слави Своєї, сядете і ви на дванадцяти престолах судити дванадцять колін Ізраїлевих.

29 І всякий, хто покинув доми, або братів, або сестер, або батька, або матір, або дружину, чи дітей, чи землі, ради Свого Ймення, отримає у сто крат і успадкує вічне життя.

30 І багато-хто з перших стануть останніми, а останні першими.

Мова в цих заповідях йде про зміну цінностей особистості. Для практично всіх людей їхнє життя є прагнення досягти стану максимального задоволення та захищеності. Це добре, та є лише невеликою часткою потенціалу справжнього життя. Життя швидко спливає і ми маємо це  усвідомити. Все матеріальне закінчується і це факт. Тоді можливо варто зосередити увагу на духовній складовій і варіант усамітнення можливо найбільш дієвий, бо відразу «вимикає» зовнішні, соціальні цінності.

Насправді ми прийшли сюди у цей соціальний світ кожний із своїм завданням. Зрозумівши себе, свою внутрішню природу людина входить у своє справжнє життя, яке ладує її на всіх рівнях. Ось саме це і буде головною метою нашої подорожі.

Ви відвідаєте Ближні Печери Києво-Печерської Лаври, Печери Звіринецької Гори, Печери на Хуторі Вільному і Печери Китаєвої Пустині. Це дуже цікаве, «глибоке» занурення, в першу чергу до себе, свого Духу, своєї суті. Печери здавна використовувалися шукачами Істини для усамітнення і молитви, це були місця здійснення паломництва до себе. Такі занурення сприяли очищенню розуму і серця, відкривали доступ до більш високих рівнів свідомості. Подібні практики є і в інших релігіях (наприклад, темний ретрит в буддизмі).
У нашій подорожі по Києво-Печерській Лаврі ми пройдемо алеєю митрополита в стані 2-ї уваги – це практика включення зв’язку зі світом цілісності. Ми постоїмо над келією Феодосія і відчуємо потужний енергетичний потік. А в самих печерах спробуємо увійти в канал «вознесіння» Антонія, через який, згідно з «Патериком Печерським» він «пішов», а в келії Феодосія ми зможемо відчути цілісний Всесвіт! Через «подорож в Дусі» ми доторкнемося до простору іншої реальності, «намоленого» в печерах Києво-Печерської Лаври. Через тіла ченців, які лежать там, спробуємо співналаштуватися і поспілкуватися з їх Душами, які дали перед Богом і людьми обіцянку вищого Служіння.
У Звіринецьких печерах ми доторкнемося до простору Зцілення, про який існує безліч свідчень. Ми спробуємо увійти в контакт з Чудотворною іконою через спеціальну практику роботи з образами.
Глибоке занурення у внутрішній світ чекає нас і в печерах Церківщини на хуторі Вільному. А завершимо ми подорож в унікальних печерах Китаєвої пустині, відомих чудесами стариці, яка носила чоловіче ім’я Досифей.
Переїзди між печерами ми будемо робити на мікроавтобусі. За часом всі екскурсії разом займуть до 5-ти годин, тому візьміть з собою чай і щось перекусити (можна під час переїзду).

Початок: 10:00
Місце збору групи: Вхід в Києво-Печерську Лавру. Шлагбаум, де починається спуск до печер, поруч з кіоском екскурсій.
Вартість для 1 особи: 300 грн.
Для участі в турі забронюйте будь ласка місце

Приєднуйтесь, буде цікаво!

Post Author: sacred