Хто ми українці?

      Повернення обличчя нації.

Щоб вирішити проблему становлення українства, а саме ця проблема стоїть за означеним питанням, потрібно заглягути як мога глибше, наскільки вдасця, як за рекомендацією Докії Гуменної в свою історичну давнину. Найдавнішу дослідницьку  згадку про населення Середнього Подніпровя знаходимо у батька історичної науки Геродота.

Цей народ не має над собою закону у вигляді  самодерця, та він їм і не потрібен, закон знаходиться у них всередині, – зауважив у свій час він, маючи на увазі населення Середнього Подніпровя. Про цей закон всередині, як про закон живої етики або Отчий закон говорить, як відомо, вся езотерична наука раннього Середньовіччя.

Відомо, що це внутрішній закон, який принципово не може бути повністю виписаним, адже торкається самої ідентифікації людини, як розумної, мислячої  істоти у причинній правді світу. В основі людського внутрішнього  самоусвідомлення себе, як мислячої істоти,  можливо було б поставити вираз Сенеки, який, заглибившись у це питання вивів:”Щоб я знав, що я знаю, я від початку повинен знати “Тобто, вже мати механізм розпазнання того істинного, що стоїть за всим, що приходить ззовні.  Підпирає його думку і Аристотель, який на запитання, що таке Бог, який на переконання схоластів стоїть за цим всим, відповів:” Бог це думка в думці “. Вторить їм в цьому питанні і великий суфій сходу Ібен Руш:”Пізнай себе – пізнаєш свого бога “. З надприродного явища пануючого сьогодні,  Бог тут стає тим, що є, що існує в самиій людині. “Бог є людина в людині, справжня людина і Бог є одне “, – за висловом нашого видатного філософа Григорія Сковороди.

Чому вирішення поставленого питання самоідентифікації українства повинно йти через таку висоту, може виникнути питання?  Мабуть тому, що основою самоідентифікації самої людини повинно бути її самовпорядкування в світі, бо тільки це і робить людину розумною істотою. В основі буття якої повинен стояти той, означений вище закон всередині, як за Геродотом або ж  Отчий закон. Це сама сильна та життєдайна позиція  в світі, що відповідає йому,  як організованого у Єдине цілісному  запровадженню , що тільки одне і має зміст, як за тим же Миколою Кузанським. Бо потрібно знати, що робити і коли, щоб стояти зо одно з тією силою, що керує світом.

Цей внутрішній закон пізнається через  такий організований соціальний організм, як народ, або ж етнос  існуючий в тій чи іншій місцевості, як за виразом того ж Геродота, що знайшов на  Середнім Подніпров’ї тих, хто сьогодні звуться українцями і які мали, за його твердженням, той згаданий вище закон всередині. Вивести цей закон назовні у своєму житті може тільки соціум, поклавший  його у основу свого існування, як було згадано вище. Саме від цього народжується знакова національна культура в якій все: мова, одяг, пісні, мистецькі вироби, звичаї та звичаєвості несуть у собі ознаку того усвідомленого закону.

 Докладніше це може бути викладеним у такий спосіб. Внутрішній світ людини є на сьогодні ментальним планом людської особистості і він, дозволяючи пізнавати причинне поле людського існування, повинен нести в собі знаковий резонуючий образ, що до патерну умов ареалу проживання, запевняє нас дослідник фізики живого Фрітьоф Капра. Саме через адаптацію до патерну умов ареалу проживання виникає споріднений з цілісним Одним  той ментальний образ, що і ідентифікує народ як єдиний етнос. Ментальність якого є способом дотику внутрішнього плану людини до закону живої етики пануючого в місці його проживання. Саме тому людина існує як суспільна одиниця, яка без соціуму перестає бути як світською людиною так і розумною людиною взагалі. А щоб вона вільно розвивалася, в соціумі повинна існувати демократія, що до того розвитку спонукає.

З цього і постає знакова культура, в якій все несе в собі ознаки тієї ж  знакової вибірковості, що виникає під час адаптації до патенрну умов ареалу проживання. Чому саме Земля стоїть на першому місці у тому означеному становленні етносу та нації на внутрішньому плані? Мабуть тому, що мінеральний, водний та рослинний світи існуючі в людині беруться саме з її оточення. І свою астрологічну відстройку людина отримує від часу свого народження та тих планетарних тонких звязків існуючих саме в тій місцевості де вона народилася. Сама ж місцевість, як ареал проживання, поділяється за своєю природною ознакою. В Україні це давній кристалічний щит Середнього Подніпров’я, який залишився непорушним від давніх часів.  Тому ця привязка  до ареалу проживання стає поєднуючою ланкою між людиною та тим законом живої етики пануючим у непроявленім. Щоб зрозуміти сенс життя в житті потрібно бути, стверджує езотерична наука з цього приводу. Тому резонансним ключем тут стає сама етнічна самоусвідомленість, що має здатність знати до того, як починає щось усвідомлювати, коли згадати Сенеку. Такий висновок слідує з тих досліджень, шановний читачу,що сьогодні надає супраментальна психологія.

Ментальна глибина у внутрішній, езотеричній культурі це та тінь про яку Соломон ввизначився, як про таку, що несе саму змістовність людського життя. Зміст людського життя слід шукати в тіні людського існування, – визначився він у свій час. Образ тіні в українській національній культурі  існує у проявленім у образі Праматері світу або Нави, що породжує все. У скіфів він ще мав своє відображення  у образі пантери. Пізніше на Русі, він вже став образом Мокоші. Хтось скаже, що все це надприродні сили, які дуже важко ідентифікувати. Це так, якщо не сходити з позиції лише зовнішнього світосприйняття, що набула свого поширення у технічний вік розвитку людства, закривши внутрішній план існування людини, відкинувши його у підсвідоме. Але коли повернути те все, пробудивши кінестетичне сприйняття та світобачення на ментальному плані, що існує і зараз у вигляді нашої образної памяті, то те знання – бачення повертається. Саме за нього говорить Антуан де Сент Екзюпері у своєму знаменному заклику у кінці ери технічного віку:”Існує одна проблема, одна єдина в світі – повернути людству духовний зміст, духовні турботи “.

Заглиблення в тінь іньського кристалічного щита України породжує інтровертну націю, характеристика якої сьогодні визначається так:

Вони, інтроверти, ніколи не діють під впливом емоцій, свої почуття тримають під контролем, а тому не роблять необдуманих вчинків, не грнають з плеча. Інтроверти спокійні, вдумливі й розсудливі, завдяки чому схильні до аналітичного мислення. Небагатослівні, пунктуальні й педантичні.”  А ще володіють незбагненною силою духу та мудрим передбаченням подій, доповнимо ми.

Чому існує така постанова себе у житті, виникає питання? Мабуть тому, інтроверти  вміють слухати світ і вибудовувати свої дії з тим, що йде з підсвідомого рівня. Порушення цієї ланки спілкування з світом у технічну еру поселило з часом в Україні руїну. Бо вісті Неба, що керують світом, як  за висловом Ніцше, вже не приходили до людського усвідомлення. Натомість запанували ідеї, які розірвали потужну нцію на ворогуючі частини, де кожен стояв за своє.

Якою від того є національна ідея сьогодні? Та відновлення всього того, що було притаманним нашим пращурам у їх єдинім світобаченні. Все останнє у відродженні духу нації доповнить сама земля. Стан людини, дотичної до цілісного світу, що в цей час народжується, є тим образом людської справжності у істинній традиції життя, яка є головною у всих езотеричних вченнях світу. Тому образ справжньої людини, віддавна притаманний звичаєвій культурі українців і є тією національною ідеєєю сьогодні. За нею стоять честь, совість, людська гідність та порядність, що є ознакою європейської культури. Саме тому Україна це Європа, бо сам витік європейства, як показує дослідження, віддавна походив з цієї землі. Які приклади національної самоідентифікації тут можливо б навести? Існували в давньому кобзарському русі так звані вустинські книги. Чим вони відрізнялися від інших книг? Змістовність їх була різна, але все те було вістями з волі і мова була звідти. Тому вони і пробуджували людський дух проти будь якого поневоленняі. Вони проголошувалися бунтівними, тому нещадно знищувалися. Але головний мотив та настрій тих книг зберігся у віршованих рядках нашого великого Кобзаря Тараса Шевченка. Тому він і має таке проникнення в людську душу, ідентифікуючи українців як таких на протязі не одного століття.

Щасти Вам.

Post Author: sacred